Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Het energielabel is geen los papiertje, maar een rapport van enkele pagina's. Daarin staan de eigenschappen van de woning, de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven en standaardadviezen om de woning energiezuiniger te maken. En natuurlijk welk energielabel het huis heeft gekregen.

Klik op de link voor een voorbeeld van het energielabel voor woningen (pdf).

Is een energielabel verplicht?
Ja, wanneer u een huis verkoopt of verhuurt bent u verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar of bewoner wisselt, dient de verkoper of verhuurder het energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Er zijn nog geen sancties om de verplichting de bekrachtigen. Daarom is het nog mogelijk een woning te verkopen zonder energielabel. Maar u mist dan het (verkoop)voordeel dat u inzicht kunt geven in de energiezuinigheid van de woning.

Uitzonderingen energielabel
Er zijn uitzonderingen op de energielabelplicht. Hieronder staan de belangrijkste.

  • Huizen jonger dan 10 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting tot het hebben van een energielabel bij verkoop. Bij deze huizen is vooraf de zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC) berekend. Met de overhandiging van de EPC-berekening aan de koper of huurder, voldoet de eigenaar aan de energielabelplicht.
  • Als u een gecertificeerd adviseur een Energie Prestatie Advies (EPA) heeft laten opstellen tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008, dan hoeft u geen nieuw energielabel te laten opstellen voor de verkoop van uw woning. (EPA is trouwens inmiddels van naam veranderd: het heet nu Maatwerkadvies energiebesparing. Lees hier meer.
  • Bij koop of verkoop van een officieel erkend monument, woonboot of woonwagen hoeft u geen energielabel te overhandigen.
  • Er zijn nog enkele andere uitzonderingen. Kijk daarvoor, en voor meer informatie over de uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl.